GAÜN’ün Slovenya, İspanya, Almanya ve Polonya’dan paydaşlarıyla yaşama geçirdiği 171 bin 872 Euro bedelli İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonelleri İçin Uygulanabilir Bir Müfredat Oluşturma Projesi’nin tanıtımı için düzenlenen basın toplantısında, Gaziantep Üniversitesi’nin nitelikli büyüyen, 107 ülkeden yaklaşık 4 bin 200 öğrenciye ev sahipliği yapan uluslararası bir üniversite olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Ali Gür, “Üniversitemiz kentiyle bütünleşen, sosyal ve kültürel aktivitelere ev sahipliği yapan bir üniversite. Sadece geçtiğimiz yıl 531 etkinliğe ev sahipliği yaptık. Bu, günde ortalama 2 etkinlik yapılıyor anlamına geliyor” dedi. GAÜN’ün kaliteli bir eğitim vermesinin yanı sıra, fiziki anlamda da sürekli büyüdüğüne dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Ali Gür, “Üniversite olarak biz sürekli proje üretiyoruz. Bu projeler, AB fonlarından sağlanan kaynaklarla desteklenen projeler. Şuanda uluslararası 11 projemiz devam ediyor. Bu projelerin 7’si Erasmus Plus proje. Yani, çok uluslu projeler. Şuanda ortak olduğumuz 3 milyon Euro bütçeli 11 projeden üniversite olarak elde ettiğimiz gelir yaklaşık 1 milyon Euro’yu aşıyor. Biliyorsunuz tasarruf tedbirleri var. İşte merak edilen üniversitemiz için dikkatli ve adeta kılı kırk yararak yaratılan kaynağın sırrı burada. Biz ürettiğimiz projelerle uluslararası kaynaklardan üniversitemize gelir elde ediyor ve bunu yine üniversitemizin gelişmesi için kullanıyoruz” dedi.
GAÜN’ün Türkiye’de üç dilde eğitim veren tek üniversite olmasının yanısıra, Toplumsal Duyarlılık Projesi, Tree Master Eğitim Modeli, İntörn Eğitim Modeli, başta olmak üzere, diğer üniversiteler tarafından örnek alınan uygulamalara imza atan bir üniversite olduğuna işaret eden Rektör Prof. Dr. Ali Gür, “Tüm bunların yanı sıra, başta Suriyeli göçmenler meselesi olmak üzere, gerek bölgemiz, gerekse ülkemizin sorunlarıyla ilgili son derece başarılı ve faydalı çalışmalar da yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Şuanda lansmanını yaptığımız İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonelleri İçin Uygulanabilir Bir Müfredat Oluşturma Projesi, üniversitemizin 4 ülkeden paydaşlarla hayata geçirdiği son derece önemli bir proje. Projenin hayata geçirilmesindeki katkılarından dolayı tüm çalışma arkadaşlarımı kutluyorum” dedi.
Proje Yürütücülerinden Oğuzeli Meslek Yüksek Okulu Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Murat Karahan ise, bu projenin yaygınlaştırılmasının önemine işaret ederken, bu konuda da basından destek istedi. Karahan, üniversitemiz ile Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı arasında, iş sağlığı güvenliği konulu bir protokol imzalandığını vurgularken, “Bu protokole istinaden, bakanlık ve üniversitemiz iş sağlığı güvenliği üzerine işbirliği yapacak. Bu önümüzdeki çalışmaların da bir ön düzenlemesi olacak” dedi.
Projeyle ilgili bilgilendirmede bulunan proje yürütücülerinden Öğretim Görevlisi Gülsüm Günbala Güven, İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonelleri İçin İş Sağlığı ve Güvenliği Üzerine Uygulanabilir Bir Müfredat Oluşturma Projesi’nin, GAÜN’ün yansıra, Slovenya, İspanya, Almanya ve Polonya’dan 4 paydaşla hayata geçirilen uluslararası bir proje olduğunu vurgularken, 171 bin 872 Euro bütçeli projenin hayata geçirilmesinde, iş kazalarının önlenebilmesi için neler yapılabileceği düşüncesinden hareket edildiğini, bu konudaki eğitimin çocukluktan başlayıp Türkiye’de neler yapılabileceğinin araştırıp, uygulanabilir bir müfredat oluşturulduğunu dile getirdi.
Proje ekibinden Öğretim Görevlisi Derya Çevik Taşdemir ise, Türkiye’nin iş kazaları açısından kötü durumda olduğunu belirttiği konuşmasında, “Maalesef Türkiye’deki iş kazalarının yüzde 98’i önlenebilir kazalar. Ve günde ortalama 4 kişi iş kazalarında yaşamını yitiriyor. Ülkemiz, iş kazalarında Avrupa’nın birinci, dünyanın ise 3. sırasında yer alıyor. Bu olumsuz durumdan yola çıkarak projeyi yaşama geçirdik. Bu proje, hem Gaziantep, hem Türkiye için son derece yararlı bir proje oldu. Ayrıca, çalışmalarımızda bölgedeki geçici sığınmacıları da araştırmamıza dahil ettik.
24 ay süreli projede, ayrıca Dr. Öğretim Üyesi Filiz Çayırağası ile Proje Uzmanı Şehnaz Sakıcı da görev aldı. Proje, Erasmus Plus Hibe Programı kapsamında Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından finanse edilen ve 2017 yılından buyana yürütülen ilk ve tek iş sağlığı konulu proje olduğu belirtildi.
Proje tanıtım toplantısının sonunda basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Rektör Gür, ortaya çıkarılan müfredatın önümüzdeki günlerde iş dünyasının kullanımına da sunulabileceğini vurguladı. Proje tanıtım toplantısı, basın mensuplarıyla toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.