• Telefon: 0 342 317 49 80, gabam@gantep.edu.tr

Gaziantep Üniversitesi, akademik alandaki çalışmaları yanında, toplumun her kesimini dahil ettiği ve ihtiyaçlarına yönelik geliştirdiği projeler yürütüyor. Avrupa Birliği başta olmak üzere ulus ötesi hibe fonları ile desteklenen projelerin 2020 yılı temasında yine “engellilik” ön plana çıktı.
 
Avrupa Birliği Araştırmaları Merkezi (GABAM) desteğiyle yürütülen projelerin hedef kitlesinin büyük çoğunluğunu dezavantajlı bireylerin oluşturduğunu belirten Öğr. Gör. Sakıcı konuşmasında şunları söyledi: Engelli bireylerin ihtiyaçlarının karşılanması, topluma kazandırılması, engelli olmayan bireylerin farkındalıklarının arttırılmasının yolunu açan projelerin ilki Avrupa Birliği Erasmus Plus Yükseköğretim için Stratejik Ortaklıklar kapsamında fonlanan ‘Engelliliğin Farkında Olmak: Yükseköğretimde Bilişsel Gelişime Dayalı Bir Müfredat Oluşturma Projesi’dir. Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Hukuk Fakültesi işbirliğiyle yürütülen proje, bu kapsamda yürütülen tüm Avrupa’daki sayılı projeler arasında yer alıyor. Polonya, Yunanistan’dan yurt dışı ortakların ve Türkiye’den Uludağ Üniversitesi’nin yer aldığı proje kapsamında yükseköğretimde yaygınlaştırmak üzere öğrencilerin engellilere yönelik farkındalığını, engelli öğrencilerin ise engelli hakları konusundaki bilinç düzeyini arttırmayı destekleyecek bir uzaktan eğitimi aracı geliştirmeyi hedefliyor.”
 
Gaziantep Üniversitesi tarafından koordine edilen “Bütünleştirici Otizm Ebeveyn Eğitimi Projesi”ne dikkat çeken Öğr. Gör. Sakıcı,  “Ebeveynlerin ve çocuklarının yaşam kalitesini arttırmak üzere İspanya, İtalya ve Yunanistan’dan proje ortakları ile birlikte bir eğitim modülü ve uzaktan eğitim aracının geliştirilmesi hedefleniyor. Fikrin 2019 yılından bu yana geliştirildiği proje Eğitim Fakültesi, Tıp Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi ve Türk Müziği Devlet Konservatuvarı ile birlikte yürütülüyor” şeklinde konuştu.
 
BU PROJE, GENÇ BAKICILAR KAVRAMINA ODAKLANIYOR
 
2020 yılında yürütülmeye devam eden “Share4Carers – Avrupa’da ruh sağlığı sorunları olan Ebeveynlerin Çocuklarının Psiko-eğitimindeki İyi Uygulamaların Paylaşılması Projesi” hakkında da bilgi veren Öğr. Gör. Sakıcı,  “Anne ya da babası ileri derecede psikiyatrik rahatsız olan çocukların eğitimi konusunda ülkelerdeki farklı uygulamaları görmek ve karar alıcılar için iyi uygulamaların derlenmesini konu alan bir proje.  Yunanistan, Belçika, Finlandiya ve İtalya’dan proje ortakları ile yürütülen proje ‘genç bakıcılar’ kavramına odaklanıyor. Proje, Avrupa’da zihinsel sağlık sorunları olan ebeveynlerin çocuklarının toplumsal etkileri hakkında farkındalık yaratmak için gerekli bilgi ve becerileri sağlayarak kilit çözümleri teşvik etmeyi amaçlıyor. Proje, GABAM ve Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi işbirliğiyle yürütülüyor.